Dacă înainte informația circula cu prețul unui timbru, astăzi ea este gratuită, iar timbrele sunt incluse în colecții valoroase, expuse pe conturi de social media. Lucrurile se schimbă sau se adaptează și multe dintre ele nu vor fi depreciate niciodată. Am vorbit pornind de la toate acestea cu Mihail din Republica Moldova, omul din spatele contului @filatelie de pe facebook și instagram.

My name is Mihail, I am a 24 years old, a stamp collector guy. Hello from Moldova. Ce altceva putem afla despre cel care ne introduce, pe instagram, în colecțiile lui?

Despre mine nu voi spune foarte multe. Doar persoanele apropiate mă cunosc mai bine. Mi-a placut mereu arta și istoria, chiar daca nu le-am studiat la un nivel mai profund. Pe lângă asta mai sunt pasionat și de sport, căci mottoul meu este un corp sanatos într-o minte sănătoasă. Iar dacă găsesc timp liber, îmi place să citesc. Pe lângă filatelie, îmi permit să ofer timp și altor îndeletniciri, cum ar fi colecționarea medaliilor, a puzzle-urilor din metal în format 3D, dar și multe altele.

Spune-ne mai multe despre cum a început pasiunea ta pentru filatelie și care este povestea din spatele profilului tău de instagram?

Când și de ce am început, niciodată nu am să uit raspunsul la aceste întrebari, fiindcă mă ghidez în viață după fraza: Never forget why you started.

Se întâmpla într-o zi de primavară, pe când aveam 8 ani și eram la bunei in sat. Toată familia stăteă la masă, dar numai unui baietel ca mine îi putea părea interesant să răscolească prin camerele din casa mare. În căutarea mea am dat peste un dulap unde se păstrau toate amintirile buneilor. Am răscolit printr-un sertar plin și am dat peste o hârtie micuță care mi-a stârnit curiozitatea. Din clipa în care am luat-o cu mine, am simțit că am păstrez o comoara. Eram atât de entuziasmat și am ascuns-o de alti ochi.

După 9 ani, pe când eram un baiețan înalt, tânar si voinic, deschizând portmoneul, mi-a căzut privirea exact pe acel timbru găsit la bunici. Începând cu această zi, am devenit de neoprit. În acel moment mi-am retrăit emoțiile care mă încercau prima dată. Astfel, am primit un impuls puternic pentru a mă ghida în crearea propriei colectii.

Pe 12 august 2017 am deschis conturie sociale, îndeosebi cel de instagram. Scopul inițial a fost și este să împart experiența pe care am dobandit-o pe parcurs. Odată mi-a spus o persoană: tu nu esti egosit. Într-adevăr toată informația pe care o am, o impart cu drag celor care mă urmăresc și apreciază ceea ce fac. Fiind totalmente înafara gândului de a scoate profit sau alte intenții meschine. În asa fel am creat un mini-muzeu pentru toti ochii si nu mă voi opri aici; ideile și ambițiile mă provoacă la mai multe, zilnic.

Cui se adreseaza descrierile și poveștile fiecarui timbru în parte postat pe facebook și instagram?

Fiecare timbru are un nume (data creării, data expirării, gravura, desenele și semnificația acestora, diferite personalități redate pe ele, s.a.m.d), dar unele timbre au istorii nemaipomenite care merită citite. Toate informațiile le gasesc online și ofer multă atenție căutării și analizei pentru a distribui informația veridică mai departe.

Cum vezi legătura dintre filatelie și social media? Ce oameni ai întâlnit aici, ce fel de discuții se iscă și care sunt impresiile de ambele părți?

Nu a existat legatură între ele, filatelia e un studiu al marcilor poștale, foarte popular pe timpul sovietic. Din păcate acest hobby a rămas în mare parte acolo. Până acum nu am găsit nici un tânăr care să fi fost pasionat la fel ca mine, dar nu am încetat să caut. Am întâlnit colecționari în varsta, dar ei aveau o gândire pe care eu greu o intelegeam și asta era reciproc. Nu prea cred că ei, la 70 de ani, au cont de insta.

Am fost bucuros să îmbin filatelia cu instagramul și acest lucru iată că îmi reușește. Întâlnesc multe persoane interesante, care de-acum sunt personalități, cât și alți colecționari din toate colțurile, cum ar fi; Turcia, America, Belgia, Franța. Impresiile vizitatorilor mereu sunt pozitive. Dacă au curaj, îmi mai trimit și un feedback în privat.

Colecția ta este expusa intr-un mod interesant si original. Putem afla valoarea timbrelor pe care le fotografiezi? Cum o poți stabili?

Când vizitatorul anonim intră pe pagină, el va rămâne mulțumit nu doar de fundalul timbrului care emană un dublu interes, ci și de legătura dintre fundal și timbru. Spre exemplu, contrastul de culori sau pictura din timbru în raport cu obiectele din spate. Totul este diferit. Pe viitor, mi-am pus în plan să călătoresc și să iau câte un timbru din fiecare țară pe care o voi vizita.

Sunt site-uri specializate în vânzări. Orice timbru își are prețul său, de la 10 cenți până la sume destul de mari. Prețul se stabilește de obicei în funcție de an, culoare, greșeala de scris care o face mai valoroasă, starea, cu sau fără ștampilă, ruptă sau nu în colț. În general, sunt mai multe criterii după care poți scoate un preș. Niciodată nu am aproximat mărcile în bani. Prețul nu contează prea mult și niciodată nu le-am pus în vânzare. Cândva, toate mărcile mele vor ajunge o moștenire plină de inteligență și creație copiilor, nepoților, strănepoților, stră-strănepoților, stră-stră-strănepoților.

Ne poți spune o poveste despre unul dintre timbrele de suflet? Cum ai intrat în posesia lui și ce reprezintă?

Există un timbru care are o istorie personală. Îmi amintesc chiar și cum și cand l-am achizitionat. Era o licitație online în care am participat și am câștigat. Am dat ultimii bănuți din buzunar numai ca să-l obțin. Este vorba de o marcă cu o gravură nemaipomenit de frumoasă, asupra căreia pot sta cu lupa sub lumina becului pentru a-l studia de jos până sus. Croația 1943-09-12.

Cum putem privi filatelia astăzi?

Filatelia e veșnică. Zeci, sute de generații vor trece, dar ea va rămâne la fel de interesantă și atractivă. Totuși trăim în epoca tehnologiilor, al like-urilor și story-urilor, de aceea mi-am și permis să le combin, pentru a nu uita. Ce este în general filatelia? Aici pot vorbi despre două feluri de oameni, cei care colecționează și cei care studiază în profunzime. Colecționarii mai degrabă atrag atenția la tematică precum autovehicule, animale, natură etc., pe când scopul filateliștilor este de a cunoaște fiecare timbru în parte.

Care este cea mai mare multumire pe care o ai în urma acestei îndeletniciri împărtășită astfel pe rețelele de socializare?

Sunt mulțumit că auditoriului îi place ceea ce fac, asta îmi este îndeajuns.

View this post on Instagram

🗒️Ro: Franța, a fost emis pe data de 1 aprilie 1965. 📚"Întoarcerea deportaților" În anii care au urmat cel de-al doilea război mondial, diviziunea care părea prevalentă în Franța înainte și în timpul războiului părea să se fi disipată. Un factor care a ajutat Franța să se unească a fost o înțelegere comună a trecutului. Oricare ar fi diferențele existente în Franța înainte de război, francezii s-au mândrit prin amintirea luptei îndelungate a națiunii lor împotriva ocupației străine și a rușinoasei politici de colaborare. Această viziune a trecutului a promovat unitatea și mândria națională după război, dar a venit și costesitor. Mulți cetățeni francezi care au suferit disproporționat în timpul războiului au fost nevoiți să-și lase nemulțumirile și speranțele de compensare pentru a nu fragmenta această unitate națională. Unul dintre cei care au suportat acest cost au fost cele două milioane de cetățeni francezi care au fost reținuți în Germania împotriva voinței lor în timpul războiului și care au putut să se întoarcă acasă numai în urma prăbușirii Reich-ului german în primăvara anului 1945. 📃Eng: France, issued on 1 April 1965. 📚"Return of Deportees" In the years following World War II the divisiveness that seemed prevalent in France before and during the war appeared to have dissipated. One factor which helped France unite was a shared understanding of the recent past. Whatever differences existed in France before the war, the French took pride and comfort in remembering their nation's long and united struggle against foreign occupation and the shameful policy of collaboration. This vision of the recent past promoted unity and national pride after the war, but it also came at a cost. Many French citizens who had suffered disproportionately during the war were forced to set aside their grievances and hopes of compensation so as not to fragment this national unity. One group that bore this cost was the two million French citizens who had been held in Germany against their will during the war and who were only able to return home following the collapse of the German Reich in the spring of 1945.

A post shared by Mihail (@filatelie) on

Dacă ți-a plăcut, susține proiectele noastre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top