Chopin&Champagne – unicul salon de muzică clasică din București

La doi pași de Calea Victoriei, în Piața Sfinții Voievozi nr.1, se aude constant muzică clasică. Ne aflăm în apropierea Colegiului Național de Muzică „George Enescu”, parțial responsabil pentru această sursă de sunet. Printre sunetele stângace ale elevilor de la vioară, se aud zdravăn și câteva preludii pentru pian de Chopin, cântate cu o măiestrie ce depăsește nivelul unui simplu elev.  Sunt repetițiile de dinaintea concertului de deschidere a salonului „Chopin&Champagne”.

Începând cu luna noiembrie 2019, Mădălina Pașol, pianistă premiată și recunoscută la nivel internațional, găzduiește în vecinătatea Colegiului de Muzică „George Enescu” salonul numit „Chopin&Champagne” – unde, într-adevăr, se servește și șampanie, pe lângă muzică. Acest proiect este, de fapt, o continuare a seratelor muzicale pe care tot ea le-a inițiat în centrul Berlinului, oraș în care și-a finalizat studiile și în care a activat ca pianist concertist. Nume importante precum Andras Vermesy sau Giora Feidmann au concertat în salonul „Chopin&Champagne” din Berlin, care astăzi este continuat la București cu mult succes.

Chopin&Champagne, Berlin 2004

Așa-numitele hauskonzerte găzduiesc muzicieni într-un spațiu intim (un apartament sau un salon), în care publicul nu este consternat de seriozitatea unei săli de concert. Consumul cultural de acest tip din România nu este atât de popular, întrucât prețul biletelor sau ținuta impusă intimidează sau limitează elementul de entertainment pe care muzica clasică îl poate genera. La Berlin, un oraș cosmopolit în care nu există inhibiții, seratele muzicale sunt foarte comune – un exemplu este și Salonul Christophori găzduiește concerte într-un atelier de tip garaj aproape zilnic.

Chopin&Champagne, București 2019

Unic în București, după cum afirma într-un interviu Mădălina Pașol, „Chopin&Champagne” este un proiect de suflet care încearcă să reproducă atmosfera intimă din saloanele de muzică atât de populare în străinătate. În primele concerte de la salon, s-au interpretat sonate de George Enescu pentru vioară și pian, opere de Beethoven și lucrări de Chopin și Ravel. Printre invitații salonului „Chopin&Champagne” s-au numărat și Iulia Ghindă și Ioana Ionescu, un duo premiat la Concursul „Mihail Jora”. În cel mai recent eveniment, pe 11 ianuarie, Mădălina Pașol a propus o seară de muzică barocă pentru pian, cu lucrări de la Bach la Scarlatti și Rameau.

Aceste concerte sunt cu atât mai speciale cu cât există o conversație continuă între artist și public, care îmbină umorul cu istoria muzicii și măiestria interpretativă. Reacția încântată a publicului încurajează activitatea salonului, ale cărui evenimente sunt de obicei sold-out și ca sunt anunțate constant pe pagina de Facebook. Următoarele concerte propun o seară romantică alături de soprana Clara Toplicianu pe 15 februarie și un recital la 4 mâini între pianistul Iulian Ochescu și Mădălina Pașol, cu lucrări de Schubert și Brahms, pe data de 14 martie.