Teatro Italia folosit ca supermarket

Povestea teatrului venețian — Teatro Italia din Cannareggio, începe în 1915 când a fost construit de Giovanni Sardi, într-una dintre cele mai populate zone din oraș. Palatul a fost construit în stil neo-gotic, ornat cu monofore și triplete, asemănător construcției Palatului Ducal din Piața San Marco. Are numeroase elemente din Art Nouveau; curent arhitectural care în Italia căpătase numele Stile Liberty, iar mai apoi a fost decorat cu vulturi de estetică fascistă. Intrarea cu cele patru portaluri din fier forjat și candelabrele interioare sunt proiectate de Umberto Bellotto. Au mai contribuit la înfrumusețarea clădirii pictorul venețian Alessandro Pomi, cel care a semnat fresca din centrul tavanului intitulată Gloria d’Italia, și friulianul Guido Marussig, responsabil pentru crearea celorlalte decorațiuni interioare.

Construcției nu i-a fost dat să funcționeze prea mult timp ca sală de spectacole, conform întrebuințării și planului inițiale. Ea a urmat să se tot adapteze cerințelor sociale până în ziua de astăzi. O perioadă destul de lungă, Teatro Italia a fost cunoscut drept sală de cinematograf. După 1970, cinematograful a făcut loc unei alte întrebuințări; clădirea se va conforma și va intra în gestiunea Universității Ca Foscari, folosită adesea ca sală de congrese și evenimente culturale academice.

Cea mai controversată perioadă prin care a trecut Teatro Italia a venit odată cu comercializarea spațiului, atunci când clădirea a fost vândută unei persoane fizice; Piero Coin, care prin colaborarea cu Aspiag Service și sub controlul Statului Venețian a lansat o investiție de aproximativ 4.500.000 de euro pentru restaurarea clădirii. Se pare că doar cu această intervenție comercială s-a putut realiza proiectul de restaurare, însă marele compromis al teatrului impozant urma să fie încoronarea lui cu alimente și detergenți. Munți de ambalaje se înalță spre picturile și decorațiile sălii, iar pe scenă tronează vitrina asistată.

O fi bine, o fi rău? Mulți s-au arătat contrariați de coabitarea alimentelor cu arta într-un spațiu menit să fie unul cultural, dar nu sunt puțini nici cei care apreciază reutilizarea spațiilor în conformitate cu cerințele sociale actuale. Nu știm cât de profitabil ar fi fost ca teatru funcțional, însă astăzi putem vedea cozile de la casele de marcat, acolo unde oamenii trec printr-o cortină și ajung la fosta garderobă, și realizăm că în numele turismul cultural, ba din necesitate, ba din curiozitate, se umplu ochi magazinele de clienți.

Teatro Italia nu este primul teatru care s-a transformat într-un supermarket. Este cea de-a doua construcție restaurată cu ajutorul firmei olandeze Aspiag Service. Teatro Rialto din Palazzo Bembo a fost primul exemplu de loc istoric căruia această firmă i-a dat o nouă întrebuințare. Conform revistei italiene Il Primato Nazionale, directorul general al firmei, Paul Kloz, spune că este mândru că a restaurat și reutilizat și acest al doilea spațiu. Adaugă cu entuziasm că va fi pregătit oricând să recupereze un alt „container istoric ” de îndată ce se va ivi ocazia. Acest comentariu a stârnit multe critici. Străinii privesc Veneția ca pe un container istoric, iar investitorii profită de pe urma turismului și pragmatismul care îi îndeamnă să transforme pe cât posibil locurile cu activități mai puțin digerabile în alimente lesne de consumat.

Întreaga situație reflectă o problemă veche privind conducerea ineficientă și coruptă a Romei. În ultimii ani, autoritățile locale au introdus o taxă pentru turiști în încercarea de a strânge bani pentru salvarea orașului. Clădirile venețiene sunt pe cale să ajungă niște ruine. Câteodată, un investitor mai salvează un palat sau un teatru, însă de cele mai multe ori aceste bijuterii devin doar niște carcase care îmbracă o afacere profitabilă. Vorbim de un compromis cultural în strânsă legătură cu o vădită alterare a calității maselor turistice. Pe scurt, un tablou dezolant care ilustrează criza de fonduri din Italia și corupția la nivel înalt.

Sursă: www.ilprimatonazionale.it

Text & Foto: Isabela Văduva, Alexandru Iacob