Thursday, June 8

Totul despre diabet: Diagnosticare si tratament

Diabetul este o boal─â metabolic─â cronic─â care se caracterizeaz─â prin niveluri crescute ale glucozei (zah─âr) din s├ónge. Persoanele cu diabet sunt supuse unui risc crescut de complica╚Ťii, inclusiv boli de inim─â, accident vascular cerebral, neuropatie, leziuni ale vaselor de s├ónge, nefropatie ╚Öi retinopatie diabetica. Din fericire, diabetul poate fi tratat ╚Öi gestionat cu succes prin tratamente, regimuri alimentare ╚Öi exerci╚Ťii adecvate.

Diagnosticarea diabetului implică monitorizarea nivelului de glucoză din sânge. Dacă nivelul de glucoză din sânge este mai mare de 126 mg/dl în două măsurători separate, persoana respectivă poate avea diabet. Nivelurile de glucoză din sânge mai mici de 126 mg/dl pot fi confirmate prin teste suplimentare.

Tratamentul diabetului depinde de tipul de diabet. Persoanele cu diabet de tip 1 au nevoie de insulină pentru a-și controla nivelurile de glucoză din sânge. Pe de altă parte, persoanele cu diabet de tip 2 pot fi tratate cu medicamente orale, precum metformin, care ajută la scăderea nivelului de glucoză din sânge.

Regimul alimentar ╚Öi exerci╚Ťiile fizice joac─â un rol important ├«n tratarea diabetului. Alimenta╚Ťia s─ân─âtoas─â ╚Öi echilibrat─â poate ajuta la controlul nivelului de glucoz─â din s├ónge ╚Öi poate reduce riscul complica╚Ťiilor. Exerci╚Ťiile fizice pot fi, de asemenea, foarte utile pentru persoanele cu diabet, deoarece acestea pot ajuta la ├«mbun─ât─â╚Ťirea toleran╚Ťei la glucoz─â ╚Öi a sensibilit─â╚Ťii la insulin─â.

├Än plus, medicii pot recomanda persoanelor cu diabet s─â ia medicamente pentru a-╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťi starea de s─ân─âtate. Aceste medicamente pot include statine pentru a reduce riscul de a dezvolta boli de inim─â, medicamente pentru controlul tensiunii arteriale ╚Öi medicamente pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, este important s─â re╚Ťine╚Ťi c─â gestionarea diabetului este diferit─â pentru fiecare persoan─â ╚Öi c─â tratamentul trebuie adaptat nevoilor individuale. ├Änainte de a lua orice medicamente sau s─â urmeze orice regim alimentar, este important s─â consulta╚Ťi medicul dumneavoastr─â. Medicul dumneavoastr─â v─â poate oferi informa╚Ťii ╚Öi recomand─âri adecvate despre gestionarea optim─â a diabetului.