Tuesday, November 5

Tradiții de nuntă în diferite zone ale lumii

Tradițiile de nuntă variază semnificativ în funcție de cultura și regiunea geografică. Vom examina aici câteva dintre aceste tradiții din diferite părți ale lumii:

1. România

Hora Miresei: După ceremonia de nuntă, se organizează un dans în cerc numit “Hora Miresei”. Mireasa dansează în centru, în timp ce invitații oferă bani pentru a dansa cu ea, bani care vor fi folosiți pentru noua casă a cuplului.
Răpirea miresei: În unele părți ale României, mireasa este “răpită” de invitați și “eliberată” în schimbul unor răscumpărări amuzante din partea mirelui.

2. India

Mehndi: Înainte de ziua nunții, mireasa și femeile din familie participă la o ceremonie unde li se pictează mâinile și picioarele cu henna în modele complexe.
Joota Chupai: După ceremonia de nuntă, rudele miresei “fură” pantofii acesteia și îi returnează în schimbul unei sume de bani.

3. Japonia

San-san-kudo: Tinerii căsătoriți beau sake de trei ori din trei cupe diferite, reprezentând trecutul, prezentul și viitorul lor împreună.
Shiroi: Mireasa își schimbă ținuta de nuntă de mai multe ori, începând cu o rochie albă numită “shiroi” și trecând prin diverse costume tradiționale.

4. Kenya (Masai)

Binecuvântarea tatălui: În tradiția Masai, tatăl miresei o binecuvântează stropind-o cu lapte. De asemenea, în unele regiuni, mireasa este alungată ușor cu un baston pentru a nu uita familia ei.

5. Polonia

Pâine și sare: La sosirea la locul de desfășurare a recepției, mirele și mireasa sunt întâmpinați cu pâine și sare, simboluri ale bunăstării și vieții lungi.
Dansul miresei: Dacă mireasa dansează cu un invitat, acesta trebuie să facă o donație pentru ocazie.

6. Italia

Spargerea vasului: După ceremonie, tinerii căsătoriți sparg un vas sau un obiect de sticlă. Se crede că numărul de fragmente reprezintă numărul de ani fericiți pe care îi vor petrece împreună.

7. Rusia

Vizitarea mormintelor: Uneori, cuplul vizitează mormintele strămoșilor în ziua nunții pentru a primi binecuvântarea lor pentru mariaj.

Aceste tradiții reflectă moștenirea culturală și istorică unică a fiecărei regiuni și oferă un context valoros și colorat fiecărei ceremonii de nuntă.