Zissou Coffee Shop

Flavia și Robert s-au lăsat inspirați de personajul Steve Zissou din filmul lui Wes Anderson și au găsit sub logo-ul căciulii portocalii un simbol și un loc pentru propria afacere de pe strada Joseph Lister, nr. 1.

Regizorul filmului s-a lăsat inspirat la rândul său în crearea personajului Zissou, și a multor altor detalii din filmul The life aquatic with Steve Zissou, dintr-un local în stil italian din New York; Bar Pitti. Aici se întâlnea cu Noah Baumbach pentru a discuta despre viitorul scenariu. Chiar și pentru căciula personajului, care ulterior a devenit un adevărat simbol, responsabil a fost un tânăr client care se afla pe atunci în local. Pentru regizor va mai exista încă o inspirație venită chiar din propriul film. El va concepe un coffee shop în Milano, numit Bar Luce, realizat în spiritul cafenelelor milaneze din epoca trecută, cu elemente din cultura pop italiană din ani ’50 – ’60, dar și din realismul filmelor italiene din acea vreme (Miracol la Milano de Vittorio Sica și Rocco și frații săi de Luchino Visconti). Cu un anume efect cinematic, un ușor eclectism și puțin kitsch, barul înglobează universul filmelor marca Wes Anderson. Regizorul a mărturisit că a dorit să proiecteze un bar în care și-ar putea petrece o după-amiază non-fictivă.

Cei doi tineri din București își găsesc deopotrivă inspirația în cel mai mic coffee shop care reușește să strângă mulți oameni în jur. Primul lucru care m-a făcut curioasă să le aflu povestea a fost spațiu mic și intim pe care l-am observat, foarte eficient utilizat. Robert mi-a povestit amuzat că pe banca mică pe care o ocupam, au încăput într-o iarnă chiar 4 persoane. Am fost convinsă de ospitalitatea celor care își administrează cu drag propria afacere, de buna lor dispoziție și de cafeaua aromată care mi-a oferit energie deplină pentru o plimbare pe îndelete pe străzile din Cotroceni.

Cum a apărut ideea numelui cu care se identifică coffee shopul?

Trebuie sa recunosc că am avut câteva sesiuni de brainstorming înainte să ne vină ideea. Voiam în primul rând să fie ceva altfel, care să ne ofere posibilitatea să vorbim și despre noi.

Zissou (Steve Zissou) este un personaj creionat de regizorul Wes Anderson care a fost inspirat de aventurile exploratorului francez, Jacques-Yves Cousteau. Suntem mari fani ai regizorului și mereu ne-am identificat cu viziunea acestuia.

Care este povestea din spatele afacerii și câți oameni sunt implicați în ea?

Suntem două persoane implicate, eu (Flavia) și Robert. Am fost barista amândoi, iar în iarna anului trecut am decis să începem propria noastră aventură. Am fost înconjurați și susținuți în toată această perioadă de oameni minunați care ne-au ajutat enorm.

Ce poți să ne povestești despre vibe-ul Cotroceniului și care este comunitatea strânsă în jurul lui Zissou?

Cotroceniul este un cartier de vis. E un colț al Bucureștiului altfel, boem și liniștitor. Încetul cu încetul am reușit să creăm o comunitate, chiar și la Zissou, și suntem foarte recunoscători oaspeților care ne-au ales.

Cu ce produse vă mândriți și ce putem lua la pachet?

Chiar dacă suntem un shop mic (poate chiar cel mai mic), am înțeles de la început că preferințele oaspeților noștri pot fi diverse și că trebuie să fim pregătiți în orice situație.

În principiu, avem cafea, dar vei găsi alternative precum: ceai, ciocolata calda sau ceai latte (care este so yummy).

Ce vă deosebește de un clasic coffee shop to go?

Nu știu dacă o pot numi o deosebire, dar cert este că obiectivul nostru este de a propaga o perpetuă stare de bine. Suntem 100% implicați și dedicați în tot ceea ce facem, iar cea mai mare răsplată este să privim cum oaspeții noștri se transformă ușor, ușor în apropiații noștri.

Zissou – the smallest coffee shop. Care este marele avantaj al acestui gen de spațiu?

Cel mai mare avantaj este că putem mereu să ne bazăm pe propria noastră prezență. Este un business de familie; mica noastră bucătărie care aduce oamenii aproape.

Surse:

http://www.fondazioneprada.org/barluce-en/

https://www.lonelyplanet.com/articles/wes-anderson-bar-luce-milan

Fotografii din arhiva personală a Flaviei & Robert