Thursday, June 8

Uniturile dentare: câteva informații esențiale despre acestea

Uniturile dentare reprezintă, așa cum arată și denumirea pe care o poartă, unități de îngrijire dentară indispensabile oricărui cabinet stomatologic. Un astfel de ansamblu îi va permite medicului stomatolog să îi creeze pacientului condițiile necesare pentru a-i oferi îngrijirea adecvată. Nu este vorba despre un simplu scaun, însă despre tot ce implică unitul dentar vei afla din acest articol.

Există vreo diferență între unitul dentar și scaunul stomatologic?

În limbajul obișnuit se face o confuzie între unit dentar și scaun dentar. Există totuși o diferență considerabilă între aceste două concepte.

În alcătuirea ansamblurilor numite unituri dentare intră, de fapt, scaunele dentare, însă nu ne rezumăm doar la scaun atunci când vorbim despre unit dentar. Deși designul unui unit dentar poate varia de la o unitate stomatologică la alta, există tendințe generale, iar acestea surprind un astfel de ansamblu format din echipamentul de aspirație, suportul pentru instrumentarul stomatologic, inclusiv instrumentele necesare pentru îngrijirea dentară.

Scaunul pe care stă pacientul este, așadar, o parte integrată în acest întreg, respectiv o parte extrem de importantă, însă nu este singurul care compune ansamblul unitului dentar. Celelalte elemente ale unui unit dentar sunt lampa scialitică, instrumentarul pentru aspirație – folosit pentru aspirarea apei și a salivei din gura pacientului în timpul procedurilor medicale, sistemul de apă care permite pacientului să își clătească gura atât în timpul tratamentului, cât și la final, respectiv componenta care permite dentistului să își organizeze spațiul de lucru după nevoile pe care le are – unitatea de control utilizată pentru reglarea scaunului, a luminii sau a oricărei alte funcții a unitului dentar. Pe lângă acestea, unitul dentar conține și instrumentele dentare necesare, esențiale pentru realizarea procedurilor medicale stomatologice; acestea sunt conectate la unitul dentar, iar medicul poate astfel să utilizeze ceea ce are nevoie într-un mod eficient și ergonomic.

Cum funcționează unitul dentar?

Fiecare unit dentar este prevăzut cu un panou de control care îi permite medicului stomatolog să folosească instrumentarul necesar și să regleze fiecare funcție a acestuia. Unitul dentar este alimentat cu apă și cu curent, astfel încât fiecare dintre componente să poată funcționa în modul specific pentru care a fost creată.

De regulă, uniturile dentare sunt proiectate pentru a oferi un mediu sigur și confortabil pacientului, iar în același timp medicul stomatolog își poate efectua procedurile dentare într-un mod eficient și precis. Confortul și eficiența sunt avantaje ale ambelor părți, atât ale medicului, cât și ale pacientului, astfel că uniturile dentare reprezintă ansambluri nu numai obligatorii, ci absolut necesare în cabinetele stomatologice.

Este importantă alegerea unitului dentar potrivit pentru nevoile specifice ale medicului stomatolog, însă în același timp trebuie avute în vedere beneficiile numeroase pe care acest ansamblu le numără. Există modele de unituri dentare mai simple sau modele avansate, așa cum sunt cele prevăzute cu monitor video sau cu generator de raze X, însă alegerea acestuia depinde de numeroși factori, iar medicul stomatolog va ști cel mai bine care îi sunt nevoile specifice sau ce buget își permite să aloce pentru achiziția unui unit dentar.