Thursday, June 8

Hai sa ne lasam impreuna de fumat, ce zici?

Renuntarea la fumat poate fi un proces dificil, dar nu imposibil. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa te lasi de fumat:

  1. Pregateste-te mental: Decide ca vrei cu adevarat sa te lasi de fumat si gaseste motivele care te motiveaza sa renunti. Fii hotarat si pregateste-te pentru provocarile care vor aparea pe parcurs.
  2. Seteaza o data pentru renuntare: Alege o zi pentru a incepe procesul de renuntare. Poate fi o data semnificativa pentru tine sau pur si simplu o zi convenabila. Planifica-te si fa tot posibilul sa ramai ferm in hotararea ta de a nu mai fuma dupa acea zi.
  3. Evita tentatiile: Identifica situatiile, obiectele sau activitatile care iti stimuleaza dorinta de a fuma si incearca sa le eviti. Poate fi vorba despre anumite locuri, grupuri de prieteni sau chiar anumite alimente sau bauturi care sunt asociate cu fumatul. Evita aceste lucruri pe cat posibil si inlocuieste-le cu activitati sanatoase.
  4. Cauta sprijin: Incearca sa cauti sprijinul persoanelor apropiate, familiei si prietenilor. Ei te pot sustine in procesul de renuntare si te pot ajuta sa treci peste momentele dificile. Exista, de asemenea, grupuri de suport sau linii telefonice de consiliere pentru renuntarea la fumat care iti pot oferi sprijin suplimentar.
  5. Gaseste alternative sanatoase: Inlocuieste obiceiurile legate de fumat cu alternative sanatoase. Poti incerca sa mesteci guma fara zahar, sa rontai seminte sau fructe uscate, sa bei apa sau ceai de plante atunci cand simti dorinta de a fuma. De asemenea, incearca sa gasesti activitati care te distrag de la fumat, cum ar fi exercitiile fizice, cititul sau pasiunile tale.
  6. Utilizeaza terapii de inlocuire a nicotinei: Produsele de inlocuire a nicotinei, precum plasturii, guma sau inhalatoarele, pot fi de ajutor in controlarea dorintei de a fuma. Acestea furnizeaza doza de nicotine necesara organismului, fara substantele chimice nocive continute in fumul de tigara. Discuta cu medicul tau pentru a afla care dintre aceste optiuni ar putea fi potrivita pentru tine.
  7. Fii constient de beneficii: Pe masura ce treci prin procesul de renuntare la fumat, concentreaza-te asupra beneficiilor pe care le aduce aceasta decizie pentru sanatatea ta. Veti observa imbunatatiri semnificative ale starii fizice si a capacitatii respiratorii, precum si reducerea riscului de boli grave.

Amintiti-va ca renuntarea la fumat poate dura mai mult timp si poate fi dificila. Daca ai incercat deja in trecut si ai revenit la fumat, nu te descuraja. Fiecare incercare te apropie mai mult de reusita. Nu ezita sa ceri ajutorul unui profesionist sau sa te alaturi unui program de renuntare la fumat pentru a-ti spori sansele de succes.